Fietstocht naar Rome 2015, 2017 en 2018.

 

 

 

 

 

 

 

Fietstocht naar Rome.

2015 Deel 1: Zevenhuizen – Bregenz (Oostenrijk)

Fietstocht naar Rome, deel I:
datum van – naar km
19-jul Zevenhuizen – Haaren 96
20-jul Haaren – Roermond 109
21-jul Roermond – Birkesdorf 86
22-jul Birkesdorf – Remagen 96
23-jul Remagen – Bingen 119
24-jul Bingen – Ludwigshafen 130
25-jul Ludwigshafen – Bruchsal 69
26-jul Bruchsal – Weil der Stadt 74
27-jul Weil der Stadt – Sonnenbühl-Erpfingen 81
28-jul Sonnenbühl-Erpfingen – Obersiggingen 98
29-jul Obersiggingen- Bregenz 63
30-jul varen over de Bodensee naar Friedrichshafen
31-jul bezoek aan Bregenz
1-aug treinreis terug
Totaal gefietst 1021

Na de fietstocht naar Santiago de Compostela had het lange afstandsfietsen me te pakken gekregen en koos ik voor de reis naar Rome. Ook dit keer weer in gedeelten, omdat ik anders te lang van huis ben en ik dat mijn vrouw Leny niet wil aandoen.

Het eerste deel van de tocht naar Rome gaat door het vlakke Nederland, het tot de Schwäbische Alb in Zuid Duitsland redelijk vlakke Rijnland. Voor een “niet klimmer” prima te doen. Dat is ook te zien aan de afgelegde afstanden per dag.  Via de rivier de Rur en de Rijn (met de uitmonding in de Rijn van de Moesel bij Koblenz) tot aan Speyer en daarna langs het Zwarte Woud naar Bregenz aan de Bodensee. De beklimming van de Schwäbische Alb op dinsdag 28 juli was de zwaarste etappe van deze fietstocht. Eenmaal “boven”bleef het weer vlak en zelfs een klein stukje dalend tot aan de Bodensee. Daar rondgewandeld en van alles bekeken en met de boot naar Friedrichshafen en het Zeppelin-museum. Daar zag je hoe groot die Zeppelins in werkelijkheid waren en dat – zoals ik altijd had gedacht – de passagiers niet in de gondel onderaan dat luchtschip gehuisvest waren, maar in luxe verblijven middenin die Zeppelin. In de gondel waren de “stuurlui” en de kapitein.

20180814_173120.jpg

Met de fiets in de trein weer terug, alhoewel dat terug in Nederland door werkzaamheden aan het spoor niet meeviel. Stukje met de bus. Weer terug naar Den Bosch en vandaar naar Utrecht. In de trein bleek dat de remmen niet werkten en dus in een andere trein. Uiteindelijk kwam ik uren later dan gepland aan op het station in Gouda en kwam ik tenslotte midden in de nacht met de fiets aan in Zevenhuizen. Gelukkig had ik Leny van alle oponthoud op de hoogte kunnen houden en hoefde deze daarom niet ongerust te worden over het late thuiskomen.

Al met al toch weer een heerlijke fietstocht met ook tijdens deze toch weer onverwachte ontmoetingen met mensen die ook onderweg zijn.

20180814_173018.jpg

Fietstocht naar Rome, deel 2     2017
datum van – naar km
3-aug treinreis Rotterdam-Bregenz 24
4-aug Bregenz – Bludenz 80
5-aug Bludenz – Landeck 28
met stukje trein Bludenz-St.Anton
6-aug Landeck – Meran 92
met de bus naar de Reschenpas
7-aug Meran – Auer 60
8-aug Auer – Cisano 142
9-aug Cisano – Verona 39
10-aug Verona – Montagnana 81
11-aug Montagnana – Ferrara 85
12-aug Ferrara – Botteghino di Zocca 85
13-aug Botteghino di Zocca – Passo della Futa 56
14-aug Passo della Futa – Florence 60
15-aug rustdag Florence
16-aug Florence – Barberino Val d’Élsa 43
17-aug Barberino Val d’Elsa – Sienna 45
18-aug Sienna 4
19-aug Sienna, 23.15 begin busreis
20-aug busreis Sienna-Utrecht, trein Utrecht-Gouda
fiets Gouda-Zevenhuizen 17
Gemideld 58,8 km per dag
Totaal 941

In 2016 hielden lichamelijke ongemakken me aan huis, zodat het vervolg op het eerste deel van de fietstocht naar Rome, het stuk Zevenhuizen – Bregenz, in 2017 kon plaatsvinden.

Op 3 augustus 2017 om 05.30 uur uit Zevenhuizen vertrokken. Met de fiets naar Rotterdam Centraal Station en daar om 07.43 uur met de Intercity naar Eindhoven. Eindhoven – Venlo. Venlo- Mönchen Gladbach. Mönchen Gladbach – Köln Hauptbahnhof. Köln Hauptbahnhof – Frankfurt. Frankfurt – Ulm. Ulm – Lindau en tot slot Lindau – Bregenz. Om 19.15 uur daar aangekomen en met de fiets naar Seecamping Bregenz aan de Bodensee.

 

 

 

 

 

 

Op 4 augustus 2017 om 08.00 uur vertrokken. Eerst een heel stuk langs de rivier de Rijn. Vóór Bludenz kramp in mijn benen. Of te weinig gedronken of te weinig voorbereidende kilometers of een combinatie ervan. In Bludenz gelijk treinkaartje gekocht voor morgen 10.30 uur door de Arlberg in plaats van fietsen er overheen (1.793 m.). Daarna naar camping Sonnenberg en daar een plekje gevonden tussen 2 stacaravans in.

5 augustus om 7 uur op en op tijd naar het station. Besloten om met de trein de Arlberg te “beklimmen”, omdat de voorbereiding als gevolg van wat lichamelijke ongmakken in het vorige jaar en het begin van dit jaar niet optimaal was. Om 10.30 uur daar vertrokken en om 11.00 uur aangekomen in St. Anton am Arlberg. Daar op de fiets en het hele stuk afdalen (soms met 48 km per uur) naar Landeck. Daar op de camping tentje neergezet. Daarna naar het station om te vragen hoe laat de bus daar vertrekt naar de Reschenpass. Na wat zoeken en vragen blijkt dat ik kan kiezen tussen 08.00 of 10.00 uur. ’s Avonds Landeck in en in een groot restaurant (telde zeker 9 personeelsleden) in mijn eentje gegeten.

6 augustus half 7 op en ongeveer half acht naar het station. Nadat de bus was aangekomen, fiets op de aanhanger gezet door de chauffeur en na ongeveer een uur zo’n 4 km onder de top gestopt in Nauders. Precies om 10 uur bij de Reschensee.

 

 

 

 

 

 

 

Daar na een kop koffie verder. Eerst een paar druppels, maar al snel in de stromende regen naar beneden, soms onverhard. Nadat ik om 13.00 uur Leny gebeld had bij een koffiestop werd het gelukkig droog. Om kwart vóór 4 op de camping een km of 3 vóór Brenzano. Op een veldje naast de camping (vol) tentje opgezet, toch weer regen  en via Facebook en Ad-app getuige van het Europees kampioenschap voetbal van de dames door een 4 – 2 overwinning op Denemarken. Laat in de avond wordt het droog en gaat het behoorlijk waaien.

7 augustus was alles door de wind weer droog en om 07.45 uur vertrokken naar Auer (Ora). Stukken 3 – 5%, maar soms ook 10 – 12% stijgen, dus nog al eens van de fiets af. Rond 13.00 uur in Auer. Bij een Nederlands echtpaar mijn  telefoonoplader weer geladen.

Dinsdag 8 augustus om  07.30 uur vertrokken. Al snel op de dijk langs de rivier de Adige, dat bleef ze tot aan Rovereto. Daar voor de aangegeven camping zo’n 10 km richting Gardameer en bij die camping vandaan nog 8 km naar Riva aan het Gardameer. Dus maar doorgefietst en om 14.30 uur bij Riva. Door naar Cisano (camping waar we straks in september ook met de caravan heen willen) en daar om 18.00 uur na 142 km. Lig door stukken met trein en bus en vandaag dit aantal kilometers 2 dagen vóór op mijn schema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 augustus van het Gardameer naar Verona via Bussolengo. Aangegeven camping was alleen voor campers, dus door naar het VVV bij de Arena. Camping Castel San Pietro ligt bij Castel San Pietro, boven op een van de bergen rond Verona. Flink klimmen dus. Tentje neergezet om 12.15 uur en na het douchen naar beneden de stad in.

Op 10 augustus eerst weer een heel stuk langs de Adige, later saai stuk tussen de appels, peren, mais, tomaten enz. In Montagnana ontmoette ik 2 dames achterop, beide uit Limburg net onder Maastricht. Moeder was met de bus naar Verona gekomen en fietste het laatste stuk naar Rome samen met haar dochter, die vanuit Nederland gefietst heeft. Samen geluncht en toen, na afscheid van de dames, via het VVV een B&B geboekt. Nogal moeilijk te vinden, maar was de moeite waard, een schitterende kamer in La Villa. Heerlijk gegeten in het door de eigenaresse aangewezen restaurant.

Na een heerlijk en (te) uitgebreid ontbijt op 11 augustus op weg naar Ferrara, bijna de gehele rit langs een riviertje en kanaal. Zo’n 10 km vóór Ferrara de rivier de Po overgestoken. Aangemeld bij de gemeentecamping net buiten Ferrara. Bij een stalletje naast het kasteel van Ferrara een pizza gegeten.

Zaterdag 12 augustus op weg naar Bologna. Opnieuw vlak, maar de Apenijnen komen wel duidelijker in het gezichtsveld. In Bologna de camping (klein, naast onbemand benzinestation) niet kunnen vinden en door naar Botteghino di Zocca. Daar wat gedronken in klein cafeetje en gevraagd naar agroturismo. Eigenaar belde en zei dat baas van Agroturismo Ca’ del Rio een dame was en ……..een heel mooie. Er was plek, dus circa 1 km de heuvels in. Gelijk bij aankomst wat gegeten, dat bleek maar goed ook. Nadat ik mijn kamer had opgezocht en gedoucht en wat gelezen, bleek het hele complex uitgestorven, ook de bar en het restaurant. Geen mens te bekennen. Maar een beetje van mijn noodvoorraad eten aangesproken met een kop thee, die ik op de kamer kon zetten.

Zondag 13 augustus om 7  uur op en spullen weer op de fiets. Nog niemand te bekennen. Op een gegeven moment kwam een oudere man naar buiten om zijn poes buiten te zetten. Nadat hij gevraagd had wat ik wilde, pakte hij zijn telefoon en daar kwam een jonge dame aangelopen. Ik kon pas over een half uur ontbijten. Dat duurde me te lang, dus betaald en op pad. Al snel naar Barbarola en dat betekende – omdat ik inmiddels in de Apenijnen was aangekomen – zo’n anderhalf uur van de fiets af op een smal stijl weggetje. Naar de Passo della Raticosa (968 m) weer van de fiets af. Om 15.15 uur aangekomen op camping La Futa, 800 meter bergop bij de Passo della Futa. De temperatuur wees inmiddels overdag 37 graden Celsius aan.

Op 14 augustus al heel snel na het vertrek weer van de fiets af en die omhoog duwen, wel zo’n 8 à 9 km lang. Door de hitte een beetje zweverig toen ik boven was, ondanks het vele drinken. Na 60 km aangekomen in Florence. Daar op de zuidoever vlakbij Piazzale Michelangelo een plek gevonden op camping Michelangelo. Tentje neergezet, uitgebreid gedoucht en toen naar de stad via de Ponte Vechio. Mooie brug, maar het was heel druk met alle toeristen. Op een plein een biertje gedronken, maar ik heb het maar bij één biertje gelaten, gelet op de prijs van € 9 per glas. Veel foto’s gemaakt en daarna weer terug naar de tent.

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 15 augustus wat later op, zo rond 8 uur. Na het douchen richting stad en een kop koffie met een broodje. Lopend door Florence verwijzing naar het huis van Dante en huis en museum bezocht. Na een salade als lunch nar de Dom. Om half twee de Dom in en weer veel foto’s gemaakt. Terug op de camping mijn telefoon opgeladen aan een bank bij het restaurant(je) en een pizza gegeten.

Op 16 augustus al weer snel van de fiets af en duwen en het werd weer steeds warmer. Onderweg door een prachtig stuk van Toscane met veel wijn(Chianti) Nederlander gesproken, die met zijn twee zoontjes een dagje fietsen was. Om 13.00 uur op de camping in Barberino Val d’Elsa.

Donderdag 17 augustus om kwart over 7 op weg naar Sienna. Al heel snel toch weer van de fiets af. Om  half twaalf reed ik Sienna binnen en om 12.00 uur aangekomen op camping Colleverde. Bloedheet. Tentje in de schaduw neergezet, maar na terugkomst uit de stad scheen de zon er toch weer fel op. Met de bus naar de stad en de Campo, het schelpvormig plein in het centrum, lag nog onder een laag kleiachtig zond, in verband met de Palio, die de dag tevoren was verreden. Na wat zoeken naar het busstation en terug naar de camping.

 

 

 

 

Vrijdag 18 augustus een dagje Sienna. Eerst lopend naar het station om te kijken waarvandaan de bus van Cycletours naar Nederland vertrekt. Dat bleek aan de achterkant van het station te zijn, aan de kant van de camping. Het hele station verder bekeken en met alle roltrappen zo’n 8 niveaus hoger in de stad uitgekomen. Terug naar de camping en buskaartjes gekocht en met de bus terug naar de stad. Eerst de basiliek S. Domenico bezocht en toen naar de Dom. Dat betekende meer dan een half uur in de rij voor een kaartje. Combikaart gekocht, zodat ik een paar attracties kan combineren. Heel veel foto’s gemaakt in de Dom, wat een schitterend gebouw.  Als laatste het museum Cirico de Sienna (stadsmuseum) bezocht. Veel muurschilderingen van de oorlog van 1813. Terug op de camping kwamen twee Nederlandse dames aangefietst. Die gaan ook morgen met de bus van Cycletours mee. Hebben in de omgeving van Sienna gefietst. Op de camping staan nog twee Nederlanders met fietsen, die ook mee teruggaan. Ook in de omgeving gefietst.

Zaterdag 19 augustus. Na het ontbijt tentje opgeruimd en spullen herpakt. Rugzakje voor onderweg gevuld en toen voor de laatste keer met de bus naar het centrum. Daar rondgelopen, wat gedronken en gegeten.  Terug op de camping een biertje gedronken en met een Italiaan zitten praten. Hij in zijn beste Engels en ik in mijn beste Italiaans. Hij een motorfan met een Triumph motorfiets. Nog voor de laatste keer heerlijk gedoucht en zo rond kwart over 9 naar het station. Al snel kwamen daar ook de andere 4 Nederlanders aan en daarna nog een moeder met dochter en nog 2 dames. Tassen en voorwielbagagedrager er af en nog een mevrouw geholpen haar fiets aan te passen aan het vervoer. Bus kwam keurig op tijd en nadat alles ingeladen was om 23.15 uur op weg. Bus nog niet voor de helft vol, dus ruimte genoeg om ruim te zitten. Een paar keer eruit om te eten en te drinken en aardig geslapen. Terug via de St. Gotharttunnel en Luxemburg. Om circa 20.00 op zondag 20 augustus in Utrecht uit de bus. Bagagedrager en tassen er weer op en naar het station (100 meter). Kaartje voor de fiets gekocht en ingecheckt. Trein richting Den Haag van 20.30 uur en om 20.48 uur in Gouda. Leny regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken. Laatste stukje naar huis in Zevenhuizen fietsen en daar arriveerde ik 21.35 uur. Bij gekletst, wat gedronken en heerlijk gedoucht. Alles was (ook dit jaar) weer goed gegaan.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

2018:

Fietstocht naar Rome, deel 3
datum van – naar km
20-jul Zevenhuizen-Utrecht 50,5
Utrecht-Sienna met Cycletours
21-jul Sienna-Casciano 28,9
22-jul Casciano-Montalcino 43,4
23-jul Montalcino-Casteldelpiano 37,7
24-jul Casteldelpiano-Montorio 46,4
25-jul Montorio-Capodimonte 41,9
26-jul Capodimonte-Lago di Bracciano 82,4
27-jul Lago di Bracciano-Camping Rome 47,9
28-jul Rome
29-jul Rome
30-jul Rome
31-jul Rome
1-aug Rome
2-aug Rome
3-aug Rome-Charleroi met RyanAir
trein Charleroi – Den Haag
bus Den Haag – Zevenhuizen
13-jan Fiets terug via Soetens
Gemiddeld 47,4 km per dag 379,1

 

 

20180720_085240

 

Vrijdag 20 juli afscheid genomen en met de fiets naar Utrecht. Daar om 13.00 uur in de bus van Cycletours gestapt, fiets in de aanhangwagen. De reis verliep tot in Zwitserland voorspoedig. Toen ging het van lieverlede mis. File voor de Gothart-tunnel, file voor de grens met Italië. Ook nog een file door een ernstig ongeluk. Een en ander betekende, dat ik op zaterdag 21 juli pas om even voor 11 uur ’s morgens op 21 juli in Sienna arriveerde, terwijl de verwachte aankomsttijd 08.00 uur was. Fiets en bagage aangepakt en fiets klaargemaakt. Om 12.00 uur vertrok ik uit Sienna. Om ongeveer 16.00 uur na een pittig begin (klimmen en dus zo nu en dan van de fiets af) aangekomen op de camping in Casciano. Tentje neergezet, gedoucht en een lekker biertje gedronken.

Zondag 22 juli om kwart over 8 op pad, na een korte nacht door onwennigheid en een disco op de camping. Warm tijdens het fietsen en klimmen. In Montalcino aangekomen eerst een lunch genuttigd en daarna naar de agroturismo/B&B Il Locco, drie kilometer soms fietsen, soms lopen en dan nog 2 kilometer over een onverhard pad. Tentje neergezet. Op de camping alleen een wijntje te koop, geen eten en geen ontbijt morgen. Noodvoorraad eten dus aangesproken.

Maandag 23 juli om half 7 op, ontbijt uit de noodvoorraad en om half 8 op pad. Eerst afdalen, maar daarna 6 – 8%, dan een stukje 5 – 6% en een stukje max 10% stijgingspercentage. Heel veel lopen dus met de fiets met bepakking. in Casteldelpiano aangekomen na even vragen camping gevonden bij ouder echtpaar. ’s Avonds even teruglopen naar het centrum en daar gegeten.

Dinsdag 24 juli weer om half 8 op pad. Na zo’n 4 kilometer 200 meter 12% en daarna 1,2 kilometer 8% stijgen. Lopen en duwen dus. Gelukkig daarna een flinke afdaling. Rond 12 uur bij agroturismo Il Vecchio Fienile, waar naast mij alleen nog een camper stond. Geen restaurant, maar kon toch een broodje kopen en kreeg een biertje.

Woensdag 25 juli al weer vroeg op pad om de warmte vanmiddag voor te zijn. Temperatuur rond de 34 graden Celsius. Op een kilometer of 12 vóór het einde van deze rit kon ik het (grootste kratermeer van Europa) Lago di Balsena al zien liggen. Er te komen was nog een heel ding. Een superslechte afdaling, zo’n slechte weg nog nooit gezien en 3 kilometer vóór de camping een helling van 300 meter van 20% stijging!! Moed verzameld en het koste 4 keer stoppen en op adem komen voordat ik boven was. Om 12 uur op camping La Perla del Lago. Na tentje neerzetten en douchen 2,5 km. gewandeld naar het stadje en daar heerlijk gegeten.

20180725_141308.jpg

Donderdag 26 juli even na 7 uur vertrokken en het was al snel warm. Rond half twaalf op de plek waar ik wilde stoppen, maar daar was geen camping en ik had geen zin om weer naar een agroturismo te gaan, dus besloten maar verder te gaan na wat gegeten en gedronken te hebben. Pittig warm, dus veel water drinken onderweg. Rond 4 uur op de camping aan het Lago di Bracciano waar ik morgen wilde zijn. Na het douchen onder het genot van een grote fles Peroni op de tv van de camping naar de Tour de France gekeken. Kopgroep met Nicky Terpstra!

Vrijdag 27 juli kwart over 7 op pad. Gelijk van het meer af klimmen en duwen dus. Ondanks dat ik in de buurt van Rome was, deed dat niets af aan het klimmen en dalen. Tot Prima Porto de route goed te volgen, daarna zoeken en vragen. Uiteindelijk toch het eindpunt van mijn fietstocht de camping Village Flaminia aan de rand van Rome gevonden. Grote camping met zwembad, bar en restaurant. Tentje neergezet, Leny gebeld dat ik er was en daarna bij het zwembad een biertje en een liter koud water gedronken.

20180728_112117

Zaterdag 28 juli kaartje voor het openbaar vervoer gehaald op de receptie en met de regionale dan wel stadstrein naar Piazzale Flaminio, die grenst aan het Piazza del Popolo. Daar vandaan te voet naar de Trevi Fontijn. Schitterende fontijn, waar het al aardig druk was. Door naar de Spaanse Trappen. Ook daar druk. Op de terugweg nog naar het museum van Leonardo da Vinci aan het Piazza del Popolo. Heel erg warm in Rome en wat opvalt is overal militairen en politie voor de veiligheid van de inwoners en de toeristen. Terug naar de camping.

Zondag 29 juli met de trein en metro naar het Colosseum. Na anderhalf uur in de rij staan het Colosseum in. Ondanks dat nog maar een gedeelte ervan intact is, is het overweldigend om te zien. Op de terugweg via de Spaanse Trappen op weg naar de Villa Borghese om de beelden van Bernini te zien. Heel groot park bij station Flaminio en na ongeveer een uur daar aangekomen. Bleek dat dit museum alleen na afspraak te bezoeken is en de eerstvolgende mogelijkheid was over 3 dagen. Jammer maar helaas. Terug gewandeld door het park en met de trein terug naar de camping.

20180729_103734

Maandag 30 juli met trein en metro op weg naar de kerk Giovanni in Laterano. Wat bleek, een paar duizend jongeren ° kennelijk een pelgrimsjaar ° waren ook op weg daar naar toe. Metro nagenoeg verstopt en roltrappen stopten, overbelast. Bij de kerk de drukte even aangezien en toen besloten maar ergens anders heen te gaan. Met de metro terug naar Republica en naar Piazza Venetia met het Forum Trajanum en het monument van Vittorio Emanuel de Tweede. Wat een pracht en wat veel restanten van het oude Rome.

Dinsdag 31 juli naar het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel. Ook hier meer dan anderhalf uur in de rij. Eenmaal binnen door het gigantische gebouwencomplex op weg naar de Sixtijnse kapel, overweldigend om te zien, maar zo vol bezoekers, dat je slechts een deel kan bekijken. Daarna richting de St. Pieter, maar die was die dag gesloten voor publiek. Terug naar de camping.

20180731_104138

Woensdag 1 augustus naar de St. Pieter. `Ingevoegd` in de lange rij en daardoor al redelijk snel in de basiliek. Overweldigend mooi, maar in tegenstelling tot een aantal jaren terug niet meer mogelijk om in de crypten te kijken en ook niet meer naar boven rondom de koepel van de basiliek.

Donderdag 2 augustus al voorbereidingen voor mijn terugreis genomen, maar ik had het kennelijk verkeerd begrepen, want ik kon al wel mijn fiets inleveren, maar mijn tentje kon ik nog een nacht laten staan. Morgenochtend om 6 uur inleveren bij de receptie en daar wordt ik opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Naar de stad en via de Trevifontijn naar het Pantheon. Door naar de rivier de Tiber en via Plaza Venecia terug naar de camping. Bij de bar van de camping gesproken met een Amsterdammer, die juist die dag met zijn fiets was aangekomen.

Vrijdag 3 augustus om half 5 op, gedoucht, tentje ingepakt en naar de receptie. Even vóór 6 kwam de taxi naar vliegveld Ciampino. Daar met behulp van de receptie mijn boardingpass uitgeprint en na wachten ° vliegtuig van Ryanair vertrok een uur later dan gepland ° op weg naar vliegveld Charleroi onder Brussel. Helder boven de Alpen en dus goed de bergen met sneeuw te zien liggen. In Charleroi een half uur eerder dan gepland met de trein naar Antwerpen. Daar overstappen in de trein naar Rotterdam. Door werkzaamheden aan het spoor door naar station Den Haag en daarvandaan met bus Q383 naar Zevenhuizen. Half 7 die avond weer thuis.

Alles goed gegaan en zowel ik als echtgenote Leny waren blij dat ik weer heelhuids thuis was.